Certyfikacja wykonawców - przypominamy, to bardzo ważne
„w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej pod poz. 1393 zostało ogłoszone rozporządzenie Ministra Finansów i Gospodarki z dnia 13 października 2026 r. w sprawie poziomów zdolności wykonawcy do wykonania zamówienia na roboty budowlane, wydane na podstawie art. 5 ust. 4 ustawy z dnia 5 sierpnia 2025 r. o certyfikacji wykonawców zamówień publicznych (Dz. U. poz. 1235 oraz z 2026 r. poz. 421).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2027 r.
Czego dotyczy rozporządzenie?
Rozporządzenie w sprawie poziomów zdolności wprowadza standardowe poziomy zdolności odnoszące się do zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia na wybrane roboty budowlane w zakresie zdolności technicznej i zawodowej, tj. w zakresie, o którym mowa w art. 112 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 11 września 2019 r. - Prawo zamówień publicznych (dalej „ustawa Pzp”), w odniesieniu do posiadania określonych kwalifikacji zawodowych oraz określonego doświadczenia (art. 5 ust. 1 pkt 3 lit. a tiret drugi i trzeci ustawy o certyfikacji).
Rozporządzenie w sprawie poziomów zdolności będzie miało zastosowanie w procesie udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, gdyż zgodnie z art. 112 ust. 3 ustawy Pzp, zamawiający określając warunki udziału w postępowaniu w zakresie, o którym mowa w art. 112 ust. 2 pkt 4 (tj. w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej), stosuje poziomy zdolności obejmujące kwalifikacje zawodowe oraz doświadczenie, określone w przepisach wydanych na podstawie art. 5 ust. 4 ustawy o certyfikacji, tj. w przepisach rozporządzenia w sprawie poziomów zdolności. Zamawiający będzie mógł odstąpić od powyższej zasady, jeżeli nie będzie to możliwe ze względu na charakter zamówienia albo gdy dla danego przedmiotu zamówienia poziomy zdolności nie zostały określone, co podlega wykazaniu w SWZ lub innych dokumentach zamówienia.
Z uwagi na odroczone wejście w życie rozporządzenia w sprawie poziomów zdolności, tj. z dniem 1 stycznia 2027 r. - w okresie poprzedzającym tę datę zamawiający nie będą obowiązani do określania warunków udziału w postępowaniu z zastosowaniem poziomów zdolności uregulowanych ww. rozporządzeniem. Natomiast w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego wszczynanych od dnia 1 stycznia 2027 r. zamawiający będą obowiązani do określania warunków udziału w postępowaniu w zakresie, o którym mowa w art. 112 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, z zastosowaniem poziomów zdolności uregulowanych w ww. rozporządzeniu, o ile nie wystąpią przesłanki wyłączające związane z brakiem możliwości określenia warunków udziału w postępowaniu z zastosowaniem tych poziomów zdolności (art.112 ust. 3 ustawy Pzp).”
https://www.gov.pl/attachment/9da26fa0-a736-48a5-bea7-3bb82fb6a8b6
Źródło: strona internetowa Urzędu Zamówień Publicznych