Przejdź do treści

Czy zamawiający zaprasza do złożenia oferty dodatkowej wykonawcę, który nie wziął udziału w negocjacjach w trybie podstawowym, w wariantach 2 i 3?

W trybie podstawowym, w wariancie 2 zamawiający informuje równocześnie wszystkich wykonawców, których oferty złożone w odpowiedzi na ogłoszenie o zamówieniu nie zostały odrzucone, o zakończeniu negocjacji oraz zaprasza ich do składania ofert dodatkowych (art. 293 ust. 1 ustawy Pzp).

Oznacza to, że w wariancie 2 wykonawca zaproszony do negocjacji nie musi brać udziału w negocjacjac.  Zamawiający zaprasza bowiem do złożenia oferty dodatkowej także wykonawców, którzy zostali zaproszeni do negocjacji, ale nie wzięli udziału w negocjacjach.

W wariancie 3 zamawiający informuje równocześnie wszystkich wykonawców, których oferty złożone w odpowiedzi na ogłoszenie o zamówieniu nie zostały odrzucone, i którzy brali udział w negocjacjach, o zakończeniu negocjacji oraz zaprasza ich do składania ofert ostatecznych (art. 293 ust. 2 ustawy Pzp).

Oznacza to, że w wariancie 3 zamawiający nie zaprasza do złożenia oferty dodatkowej wykonawcy, który został zaproszony do negocjacji, ale nie wziął udziału w negocjacjach.

 

Józef Edmund Nowicki