Przejdź do treści

Odpowiedzi na pytania dotyczące Centralnego Rejestru Umów (2)

Gdzie został określony zakres podmiotowy obowiązku CRU JSFP?

Zgodnie z art. 34a ustawy o finansach publicznych obowiązek CRU JSFP dotyczy JSFP. Sektor tych jednostek wynika z treści art. 9 ustawy o finansach publicznych (u.f.p.). Warto podkreślić, że sektor finansów publicznych nie obejmuje innych niż JSFP podmiotów, o których mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 u.f.p., tj. podmiotów, które korzystają ze środków publicznych i stosują ustawę o finansach publicznych w zakresie, w jakim w wykorzystują środki publiczne lub dysponują tymi środkami. 

Do grupy tych podmiotów należą m.in. podmioty wyłączone z zakresu art. 9 u.f.p., w tym: (1) przedsiębiorstwa, (2) instytuty badawcze, działające na podstawie ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych, (3) instytuty działające w ramach Sieci Badawczej Łukasiewicz, (3) banki, (4) spółki prawa handlowego, niezależnie od struktury udziałowej w tych spółkach.

Ustawodawca już w pierwotnym brzmieniu przepisów odnoszących się do obowiązku CRU JSFP założył bowiem, że obowiązek ten dotyczy wyłącznie JSFP, a zatem wyłącznie tych podmiotów, które mieszczą się w art. 9 u.f.p.

Przykład:

Minister Finansów i Gospodarki sprawuje nadzór właścicielski nad Aplikacje Krytyczne Sp. z o.o., w której całość udziałów należy do Skarb Państwa - Ministra właściwego do spraw finansów publicznych. Spółka ta otrzymuje dotacje na realizację zadań zleconych przez Ministra właściwego do spraw finansów publicznych . Dlatego zgodnie z art. 4 u.f.p. jest zobowiązana do stosowania przepisów tej ustawy w zakresie, w jakim wykorzystuje środki publiczne. Warto jednak podkreślić, że nie należy ona do sektora finansów publicznych w rozumieniu art. 9 u.f.p. Spółka ta bowiem jest spółką prawa handlowego, a te formy prawne podmiotów są wyłączone z zakresu art. 9 tej ustawy. Stąd spółki tej nie dotyczą przepisy u.f.p. odnoszące się do Centralnego Rejestru Umów JSFP.

Czy spółki komunalne prawa handlowego typu SIM/TBS podległe, gdzie organem założycielskim są gminy, podlegają obowiązkom związanym z CRU JSFP?

Spółki prawa handlowego nie należą do jednostek tworzących sektor finansów publicznych w rozumieniu art. 9 u.f.p. A zatem nie dotyczy ich obowiązek CRU JSFP. Z punku widzenia kwalifikacji do JSFP nie jest istotne, kto jest organem założycielskim takiej spółki, a także to jaka jest struktura podziału udziałów w takiej spółce.

Przykład:

Minister Finansów i Gospodarki sprawuje nadzór właścicielski nad Aplikacje Krytyczne Sp. z o.o., w której całość udziałów należy do Skarb Państwa - Ministra właściwego do spraw finansów publicznych.

Spółka ta otrzymuje dotacje na realizację zadań zleconych przez Ministra właściwego do spraw finansów publicznych. Dlatego zgodnie z art. 4 u.f.p. jest zobowiązana do stosowania przepisów tej ustawy w zakresie, w jakim wykorzystuje środki publiczne.

Warto jednak podkreślić, że nie należy ona do sektora finansów publicznych w rozumieniu art. 9 u.f.p. Spółka ta bowiem jest spółką prawa handlowego, a te formy prawne podmiotów są wyłączone z zakresu art. 9 tej ustawy. Stąd spółki tej nie dotyczą przepisy ustawy o finansach publicznych odnoszące się do CRU JSFP.

Źródło: Ministerstwo Finansów