Odpowiedzi na pytania dotyczące Centralnego Rejestru Umów (3)
Czy szkoła ponadpodstawowa, której organem prowadzącym jest powiat ma obowiązek prowadzenia CRU JSFP od 1 lipca 2026 r.?
Jeżeli szkoła jest JSDFP w rozumieniu art. 9 u.f.p. oraz jest obciążana zobowiązaniami wynikającymi z umów objętych obowiązkiem CRU JSFP, to jest zobowiązana do udostępniania informacji o umowach w ramach systemu CRU JSFP.
Jeżeli jednak szkoła ta stosuje przepisy u.f.p. jako podmiot, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 tej ustawy, to nie jest zobowiązana do realizacji obowiązku CRU JSFP.
Czy domy pomocy społecznej są objęte CRU JSFP?
Jeżeli dany Dom Pomocy Społecznej (DPS) jest jsfp w rozumieniu art. 9 u.f.p. oraz jest obciążany zobowiązaniami wynikającymi z umów objętych obowiązkiem CRU JSFP, to jest zobowiązany do udostępniania informacji o umowach w ramach systemu CRU JSFP.
Jeżeli jednak dany DPS stosuje przepisy u.f.p. jako podmiot, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 tej ustawy, to nie jest zobowiązany do realizacji obowiązku CRU JSFP.
Czy placówki (zespół szkoły podstawowej i przedszkola) niepubliczne prowadzone przez stowarzyszenie (czyli nie organ jednostki samorządu terytorialnego) również dotyczy obowiązek udostępniania informacji o umowach w CRU JSFP?
Jeżeli placówka jest JSFP w rozumieniu art. 9 u.f.p. oraz jest obciążana zobowiązaniami wynikającymi z umów objętych obowiązkiem CRU JSFP, to jest zobowiązana do udostępniania informacji o umowach w ramach systemu CRU JSFP.
Jeżeli jednak placówka ta stosuje przepisy u.f.p. jako podmiot, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 tej ustawy, to nie jest zobowiązana do realizacji obowiązku CRU JSFP.
Źródło: Ministerstwo Finansów